Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2012.02.01. 09:23 irodai gerilla

Irodai gerillák iskolája, XCLXVII. lecke - hogyan szabaduljunk meg gyorsan a zavaró kollégáktól?

Ha akár csak egy hetet is lehúztál irodai melóban, kedves olvasó, akkor bizonyára ismered azt a szituációt, amikor ülsz a géped előtt és éppen valami tök érdekes cikket olvasol a velveten izé az élet&tudomány blogon, és odajön valami fasz és elkezd beszélni hozzád. Ha csak barátkozni, jópofizni vagy ismerkedni akar, akkor könnyű elhajtani, hogy bocs, erre most nincs időm, de ha valami munkaügyben jön, akkor sajnos muszáj vagy figyelni rá legalább egy rövid ideig. Ha nem teszed, könnyen bajod származhat belőle, mert lehet, hogy a főnököd küldte rád valami melóval, vagy ami még rosszabb: ő maga a főnököd.

Ilyenkor az egészséges világlátású irodai gerillában egyetlen érzés dolgozik: minél gyorsabban megszabadulni a nyavalyástól és folytatni az olvasást, és ha van is valami meló, azt majd megcsinálni később. Ez a legveszélyesebb pillanat: ilyenkor ugyanis az ember gyengeségében hajlamos mindent ráhagyni a kollégára, hogy persze, rajta vagyok, megcsinálom, akkor később majd beszélünk, csak tűnjél már el a túróba, mert az internet momentán jobban leköt. Nagyon veszélyes helyzet, mivel könnyen lehet, hogy ekkor a pillanatnyi szükség szorításában akár olyan melót is bevállalunk, amit nem muszáj.

Ezért akármennyire is nincs kedvünk hozzá, kénytelenek leszünk mégiscsak egy kicsit koncentrálni a kollégára. Először is játszunk időhúzásra: próbáljuk meg kérdésekkel összezavarni, hátha rájön, hogy valójában nem is érti pontosan, amit tőlünk akar és ezért visszamegy utánanézni / pontosabb utasítást kérni a főnökétől. Így egyrészt befejezhetjük az olvasást, másrészt felkészülhetünk rá, mivel fogjuk lerázni, ha visszatér. Itt nagy hasznunkra válnak az olyan, örökzöld érvek, mint például "úgy tudom, ezzel valójában a Viki foglalkozik", "mintha az Marci annak idején már kiszámolta volna ugyanezt". Ezeket természetesen a legempatikusabb hangon kell közölni, hogy kollégánk elhigyje, valójában tényleg segítenénk neki, ha tudnánk...

Ahogy azonban még Napólen is veszített ütközetet, úgy bizony a mi csatáinkból is néhány eleve vereségre van ítélve, mivel egyes helyzetekben képtelenség elkerülni, hogy valami munka osztódjon ránk. Tanuljuk meg felismerni ezeket a pillanatokat és villámgyorsan ehhez igazítani a stratégiánk: ilyenkor felesleges az időhúzás, a kollégától úgy tudunk a leghamarabb megszabadulni, ha lényegretörők vagyunk és megmondjuk, hogy értünk mindent, meglesz a munka, és nincs szükségünk további magyarázatra. Ha esetleg mégis lenne, akkor azokat telefonon később is beszerezhetjük.

Az élő beszélgetések elkerülése és lerövidítése különösen fontos olyan kollégák esetében, akik szeretnek sokat beszélni, mindent jól kitárgyalni és megmagyarázni. Ezek a szószátyár alakok a legnagyobb élősködők az emberek idején, az irodák kullancsai. Egyetlen dolgot tehetünk ellenük: beszéljünk velük telefonon (itt bármikor letehetjük a kagylót arra hivatkozva, hogy a másik vonalon keresnek) vagy ami még jobb: emailben.

Most azonban rajtatok a sor, nyájas olvasók, osszátok ki az észt: ti mivel védekeztek a zavaró kollégák ellen?

41 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr964037995

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közmunka a forradalomban 2012.02.01. 14:46:08

Dr. Szabó János egyetemi tanár, a megszüntetett jogi tanszékről, egy évre a nyugdíjkorhatártól, balját a kapa nyelén pihentette miközben jobb alkarjával az izzadságot törölte le a homlokáról. Mellette, a gazos vízelvezető árok mélyén Orsós Dezső is szu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.01. 12:37:26

Úúúú nagyon jó írás! A szélsőliberális semmihezseértő sosedolgozott értelmiségi bulizósfiatalok imádni fogják!

Nem is értem hogy a munkakerülő blog hogy kerülhetett le a címoldalról, már évek óta nem láttam! Furcsa!

Hiánypótló írás! Hajrá magyar értelmiségi szélsőliberális bulizósfiatal-szocializmus! Hajrá állami melóhelyek!

Hajrá fiatalok! :D:D:D

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2012.02.01. 12:50:23

Ez igen, gratulálok...baszki, címlapot nekem is azonnal :D

Ha poénnak szántad nagyon szar, ha komolyan akkor szerintem gyorsan nézz utána mennyi most a munkanélkülis segély :)

Dr_utcai_arcos 2012.02.01. 12:50:42

MONDTAM b+,hogy nem írhatsz rólam!! :P

Dr_utcai_arcos 2012.02.01. 12:51:45

@Jin_Ke (mozivandal.blog.hu): ő is az ebédidejében írta mint te ;)!

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2012.02.01. 12:52:54

általában rajtam van a fejhallgató és úgy beszélgetek, de sosem tudják mikor hallgatok is valamit. Viszont bólogatni okosan hümmögni tudok zenével is :-)

etruszk 2012.02.01. 13:02:55

Ez velem úgy van, hogy ha arra hivatkozik, hogy sok a dolga, akkor visszamegyek a gépemhez, és megnézem mit csinál éppen. Esetleg becsukom a böngészőjét, figyelmeztetésképpen. Aztán nyitok egy üzenetablakot, beírom, hogy mit szeretnék, és odamásolom desktopra a feladathoz szükséges fájlokat.
Ha pedig éppen dolgozik az illető, akkor emilben átdobom a feladatot lehetetlen határidővel. És olvasási visszaigazolást kérek. így majd ő jön hozzám.
De megmondom őszintén, ritkán fordul elő, hogy valaki nem figyel amikor hozzá beszélek.

Zorq 2012.02.01. 13:18:42

Szerintem fontos lazulni a kollegakkal, egy csomo jo otletem tamad kozben, viszont minimalizalni kell a napi megszakitasok szamat.

A kritikus munkat altalaban otthon vagy egy targyaloban vegzem el, ott szinte kizart hogy megzavarnak es foleg csak targyalni jarok be, vagy ha kozos munka van. A tobbiek tudjak, hogy vagy ebed kozben, vagy utana beszelhetnek velem (vagy pedig IRC-n vagy emailen). Munkahelyi IRC-t orankent, emailt ketorankent kezelek.

Aki tarsasagban dolgozik (work by meeting), annak ugyis eselytelen.

Mr. Finger 2012.02.01. 13:29:14

folyamatos fulhallgatozas a legjobb modszer. persze meg kell nezni hogy az iroda bizonyos szogeibol hogy latni a monitorodra, es netezos ablakot mindig a lathatatlan tartomanyba kell rakni.

Idet 2012.02.01. 13:35:42

Arra kell figyelni nagyon, ill. ki kell fejleszteni egy külön érzéket, hogy perifériás látással is ki tudjuk szűrni a közeledő a főnököt vagy főnökszerűséget (idősebb nálad/régebben van az irodában, és ezért úgy érzi, feletted áll).
Baromi kínos, ha elkapnak netezés (kommentelés, mint most én...)közben, mert úgy belemerültél illegális tevékenységedbe, hogy Sehallselát Dömötörként fungálsz!

100holdas 2012.02.01. 13:36:55

Örüjjé' baszki, hogy van hol melegíteni napközben a seggedet...a munkaügyi központban, majd ha odakerülsz nemsokára, hidd el, senki sem fog zavarni mindenféle ajánlatokkal. Különben jobban tennéd, ha megbecsülnéd a kollégáidat: ők pontosan úgy látnak téged, mint te őket. Szegénykém...

Twoshed 2012.02.01. 13:37:25

"Hogyan szabaduljunk meg gyorsan a zavaró kollégáktól?"

Kirúgom, azt jónapot.

király vagyok 2012.02.01. 14:07:42

Le köll vágni a fejit a gecibe asz leszophat még viheted a házát és családját is neked fognak rodázni

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.01. 14:12:32

Orulok, hogy egysek meg a valodi munkankozelebe se kerultek.
Aztan meg vinnyognak ha arra kerul a sor, hogy ennyi penzert ezt nem.

Pedig DE, mert a segelybol kurva nehez megelni.

Friedman 2012.02.01. 14:15:38

@endike: Szar lehet ilyen frusztráltnak lenni.

Ezek a bizonyos "szélsőliberális" emberkék fizetik be a jövedelmadók, járulékok nagy részét. Ha nem lennének, megnézhetnéd Te is magad.

Friedman 2012.02.01. 14:17:19

@Friedman: Persze nem a poszt írójára gondolom, mert elég szánalmas alaknak tűnik. De az ilyet úgyis kirostálja idővel a rendszer (leépítés pl.).

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.02.01. 14:25:16

@Friedman: igen, megnézhetném magam, hiszen én nem dolgozok, hanem segélyből élek, vagy állami cégnél lógok. úú, rá vagyok szorulva a dolgozó fiatalságra!
:D:D:D

MrSzitka 2012.02.01. 14:27:33

A munkával semmi bajom. Azért fizetnek, hogy a napom nyolc órájában rendelkezésükre álljak. A kellemetlen kolléga viszont komoly probléma lehet. Az én megoldásom: mindenki tudja rólam, hogy arrogáns seggfej vagyok (megérte az imidzs kialakításába fektetett idő és energia) így nem nagyon akarnak többet beszélgetni velem, mint amennyit nagyon muszáj.

MrSzitka 2012.02.01. 14:29:55

@MrSzitka: javítok: nem akarnak többet beszélgetni annál, amennyit muszáj :)

Dr. Cica75 2012.02.01. 14:39:58

@endike: szélsőliberális... azt se tudod mi az, fasz!

Flúgatlan 2012.02.01. 15:05:39

Hol dolgozhat a posztíró?

Nem mondom, midnenütt kell egy kis kikapcsolódás, de az egészből nagyon nem ez jött le.

Én is szoktam munkán kívüli dolgot végezni munkaidőben, pl. ilyen hülye blogra kommentelni, de ezt elg keveset végzem, ami belefér a felfrissülést célzó kikapcsolódás kereteibe. De ha kolléga jön dumálni, akkor munkára váltok, mert égő, ha hosszasan mással foglalkozok.

Ha tehát munkával jön oda, akkor teljes figyelem oda és érdemben vizsgálom, hogy ez tényleg az én feladatom-e, de közben nem a magán-netezés jár a fejelmben.

Ha meg nem munkával jön, akkor elhajtom, hogy bocs, dolgozni kell, és nekiállok dolgozni.

Kivlov 2012.02.01. 15:07:48

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
Segélyt nem is azért találták ki, hogy abból élj. Arra a munkabér való...

aha, persze 2012.02.01. 15:18:52

A "Hogyan legyél antiszociális és mennyire nézd le azt, akiről azt sem tudod, mit akar?" alcímű eszmefuttatást olvashattuk.

A tartalomból:

-Nehogy egy pillanatig is elnéző legyél a másikkal szemeben, mert a végén még a konfliktusok nagy része megoldódik!

-Szigetelődj el! Hiszen csak TE vagy az egyéniség, mindenki más csicska selejt!

torvenyfigyelo · http://www.torvenyfigyelo.hu 2012.02.01. 15:25:17

Hát ez kegyetlen lol. Viszont a higgye helyesen higgye, nem pedig higyje. Elhiggye formában is :). Kérem, ez higgye el.

TH 2012.02.01. 15:34:27

@endike: "Nem is értem hogy a munkakerülő blog hogy kerülhetett le a címoldalról, már évek óta nem láttam! Furcsa!"
Szerinted munkaidőben játszani vmennyit egy flashjátékkal rontja a munkád hatékonyságát? És kommenteket írni?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.01. 15:37:25

A magyar miniszterelnök aláírta azt a pénzügyi paktumot, amit tavaly decemberben még élesen kritizált, sőt úgy vélte: csak az Országgyűlés dönthet róla.
Ezt mondta Orbán akkor és most
2011. december 9.
– Szigorúbb szabályokat jelent a megállapodás, és vétójogot veszít el, aki csatlakozik hozzá. Az én mandátumom nem terjed ki arra, hogy föladjak bármit is a magyar szuverenitásból, ezért a magyar parlamentnek kell döntést hoznia ebben a kérdésben.
2012. január 30.
– A szerződés Magyarország számára óriási siker. A magyar diplomácia bravúrja, hogy a szerződés végső szövege szerint a szigorú követelmények csak akkor vonatkoznak az eurózónához jelenleg nem tartozó tagállamokra, ha azok belépnek az övezetbe.
Akiknek ilyen hamis a k.elnökük / S.vicc copy Pál/ , ilyen kétszínű a m.elnökük is.
Szegény Magyarország, meddig tűröd?

Poptaritop 2012.02.01. 16:30:05

Én úgy csinálom, hogy egy nagy recsegőset odafingok. Majd a szag legyezése közben öklendezve felállok és elkiáltom magam: "Gázálarcot fel! Vegyi támadás!" Erre persze mindenki menekül amerre lát. A nagy zűrzavarban aztán elfelejti mi a faszt akart.
Természetesen a trükk alapfeltétele, hogy bármikor képes legyen az ember nagyokat fingani. Ehhez hosszú évek szorgalmas gyakorlása szükséges. Nahát. ;)

penelope garcia 2012.02.01. 16:33:58

Akkor ez most vicces, vagy mi?
Nem értem, mit akartál ezzel.

baliquez 2012.02.01. 16:37:54

"Hogyan szabaduljunk meg gyorsan a zavaró kollégáktól?"

Fejszével.

M11an 2012.02.01. 17:21:39

@etruszk: Na ne geccizzél már! :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.02.01. 17:35:35

Az hihetetlen, hogy Hunhonban 2012-ben a máshol standard office-humor(talanság) is ekkora begőzölt politikai indulatokat vált ki.

Komolyan aggódom miattatok.

irodai gerilla 2012.02.04. 01:19:32

@phaszfej: hoppá, most látom, hogy micsoda celebritás nézett be a blogba. Phaszfej, írtam rólad, a néggyel ezelőtti posztot te inspiráltad. Igazán nagy megtiszteltetés, hogy benéztél! :DDDDD

phaszfej 2012.02.04. 08:07:21

@irodai gerilla: Óhhh, teljesen elérzékenyültem. De én csak szívességet teszek az embereknek. Nem hagyom, hogy a saját faszságaikkal hitegessék magukat.

phaszfej 2012.02.04. 08:12:04

@irodai gerilla: Egyébként az a hárommal ezelőtti postod volt. Ne legyünk már pontatlanok. Ezért tart itt a világ. Mindenki csak úgy csinál, mert mikor már megpillantják a célt, ellustulnak, azt hiszik, ott vannak, és az utolsó néhány lépést már önteltségből nem teszk meg. Illúziókat gyártotok magatoknak, minek hamis fényében öntelt elégedettséggel hátradőltök, mert hátra akartok dőlni, mert tudjátok, ha végigvinnétek valamit, a káprázat szertefoszlana.

irodai gerilla 2012.02.05. 18:21:08

@phaszfej: na mennyél már a faszomba, a szemed fog káprázni, ha kiosztok neked pár sallert, én nem leszek lusta, nevezd meg a helyet és a segédeidet, te kis buzi! :DDDD

phaszfej 2012.02.06. 11:03:07

@irodai gerilla: Az a baj, hogy annyira merev csávó vagyok, hogy letörne a kezed, ha belémvágod. üdv. várom az új postot

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.02. 15:28:41

Nekem a legjobban az "adj fel egy helpdesk kérést, mert csak úgy állhatok neki" jött be.
Tök mindegy, lehet, hogy 5 éve ott dolgozik, de úgy sincs fingja sem, mi az a Helpdesk (pedig már kéréseket is adott fel), másrészt inkább szenved a problémával, minthogy 1 perc alatt megírja e-mailben azt a 3 sort a HD-nek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.02. 15:31:20

@ColT: Jah, a másik, hogy ugye neki is meg kellene mozdulni a probléma megoldása érdekében, az már ugye büdös.
süti beállítások módosítása