Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2017.03.02. 23:14 irodai gerilla

Hogyan politizáljunk a munkahelyünkön?

Újra jelentkezik a blog, ahol elmondják az irodai munkák világáról AZ igazságot. Mai témánk aktualitását a csúcsra járó Trump-Momentum-Orbán-stb. típusú politikai hiszti adja, ráadásul Schmitt Pál óta nem foglalkozunk politikával és hát amúgy is ezer éve hiánycikk egy rendes, használható útmutató a munkahelyi politizáláshoz a magyar interneten. Tehát a mai kérdés: hogyan érdemes politizálni, politikáról beszélni a munkahelyünkön.

Ehhez először is ismételjük át az alapokat: dolgozni nem csak a munka miatt borzasztó, hanem az irritáló kollégákkal való összezártság miatt is. Ebből következik az első számú tanulság: mivel munkatársaink többsége középszerű, nem igazán tájékozott és nem is túl okos figura bennfentes információk nélkül, ezért rögtön felejtsük el, hogy a velük folytatott, politikai témájú beszélgetésekből bármiféle intellektuális vagy a közjót előremozdító élményünk lehetne. A legtöbbjük nagyjából azt a pár panelt böffenti vissza, amit a haverjai által a facebookra, (többnyire olvasatlanul) belinkelt cikkek címeiben olvasott. Kínos. Unalmas.

Így viszont, hogy szellemi és szórakoztatási potenciált a munkahelyi politizálástól eleve nem várunk, legalább használhatjuk arra, amire minden mást: a munkaelkerülési stratégiáink optimalizálására. Ehhez legelőször is el kell döntenünk, hogy melyik oldalon szállunk be:

- liberális-progresszív: ez elég kézenfekvő választásnak tűnik, mivel a multicégek liberálisak, legalább két okból. Egyrészt a hiper-pc, képmutató multivilágban a hivatalos cégfilozófia is ezt támogatja, hogy minél több helyről, minél olcsóbban tudjanak toborozni a gályára. Másrészt a legtöbb irodai melóhoz kérnek felsőfokú végzettséget (muhaha :DDDD), az egyetemek többsége pedig liberalizmusra nevel (kivéve aki olyan ősember-barlangba járt, mint pl. a BME). Vagyis ha a liberalizmust választjuk, máris teljesítjük a hatékony munkakerülés alapszabályát: olvadj be, ne kelts feltűnést, mert akkor az is jobban feltűnik, ha épp nem csinálsz semmit. Az is jó még a liberális progresszióban, hogy tekintély- és teljesítményelv-ellenes, így a lógásunkat kritizáló hangokat megpróbálhatjuk politikai támadásnak beállítani. Ugyanakkor ez a választás rejt veszélyeket is. Egyrészt sokkal több, a hivatalos cégpolitika miatt rejtőzködő illiberális van minden irodaházban, mint elsőre gondolnánk. Másrészt a főnökök között több a konzervatív, mivel ők jellemzően idősebbek és olyankorra az értelmesebbje kinövi már a naiv idealizmust. Vagyis ha nagy liberálisok leszünk, akkor lehet, hogy fennhangon senki nem fog beszólni, de a valóságban sokkal több embert irritálhatunk majd, mint hittük. Ez nem tesz jót a lógásnak, ezért szerintem max. akkor válasszuk, ha valami konkrét célunk van vele, pl. fel akarunk szedni egy külföldi kolléganőt,.

- konzervatív, jobber:  előnye, amiről az előbb szó volt: bevágódhatunk pár főnöknél, lehet néhány hű barátunk (a jobberek összetartóbbak), aki segít elsikálni ezt-azt. Hátránya, hogy ha nyíltan vállaljuk, akkor mi leszünk a cégen belül magukat nyeregben érző libsik boxzsákja, akinek majd igyekszenek alávágni. Hát kell az nekünk, hogy azért ne tudjunk délután egy jót kummantani a munkahelyünkön, mert valami barom felnyom a főnöknél csak azért mert megmondtuk, hogy nem írjuk alá a Nolimpiás ívet? Ráadásul ha jobberek vagyunk, előbb-utóbb úgy is le fognak fasisztázni vagy kirekesztőzni, ami át is vezet a következő pontra,

-  szélsőjobber, nemzeti radikális: bár nagy a kísértés, hogy az ember a hivatalos cégpolitikával leginkább szembenálló álláspontot válassza, de ne felejtsük az Irodai gerillák kézikönyvének első szabályát: soha ne tanúsítsunk nyílt ellenállást! Igen, tényleg megértem, hogy idegesít a szomszéd íróasztalnál ülő beltenyészett, pedofil fejű brit köcsög, de most komolyan szeretnél diversity trainingre menni? Na ugye...

- zöld, kommunista, újbalos, antiglobber: itt is legyen eszed, egy multinál dolgozol, szerinted ide az emberek nem pénzt keresni jöttek, hogy aztán abból fogyaszthassanak? Az ilyen fenntarthatós bullshitekből csak azokat nyomasd, amik már átkerültek a mainstreambe, mint pl. a Tesla, de eszedbe ne jusson olyanokkal jönni, hogy használjuk kevesebbet rémálmunkat, a munkahelyi liftet. Jobban kiközösítenek, mintha gárdaegyenruhában mennél be. Ez a stratégia max. akkor elfogadható, ha csajozni akarsz vele,

- antipolitikus, "úgyis lop mindegyik": ez is kockázatos opció, mert kollégáid nagyobb része egyet fog érteni veled, de sajnos az aktívan politizáló fanatikusokat kihívod magad ellen. Ha mégis ezt a stratégiát választod, fontos, hogy ne állj itt meg, hanem kovácsold össze a mocsár koalícióját a forradalmárok ellen és érd el, hogy ők legyenek a gáz arcok. Ha nem csinálod, megteszik ők veled. De ez mondjuk kicsit azért melós, talán ezért nem is szimpi nekem.

További kockázat, hogy még ha ki is találjuk az értékteremtést leginkább romboló stratégiát, a megvalósítás kollégáink korlátoltságán bármikor elbukhat. Nekem pl. még 10 éve egy korábbi munkahelyemen kiesett egy Magyar Narancs a táskámból (szégyellem ma már :DDD), amire a kolléganőm megkérdezte, hogy ez valami fideszes újság, ugye...

Szóval nekem az a véleményem, hogy ne politizáljunk inkább a munkahelyen: a munkakerülést illetően alig van benne upside, viszont elég sok kockázattal jár szinte bármelyik stratégia.

És most rajtatok a sor irodai gerilla harcostársaim, ti semmirekellő naplopók, mondjátok el a kommentekben, ti hogyan politizáltok a saját üvegkalitkáitokban!  

munkaundorom: (5/5)
munkaundorotok: (0/5)

6 komment

Címkék: politika tippek kollégák trump nincs kedvem dolgozni viselkedési szabályok az irodában hatékony munkakerülés


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr3612308515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.03. 14:20:42

Túlbonyolítottad.

A legtöbb nagy munkahelyen mindenféle ember van, emiatt senki se meri nyíltan gyűlölni a másik nézeteit. Ez szabadságot ad.

2017.03.03. 14:55:14

Akkor mi a helyzet, ha a szerző által megfogalmazott klisékbe nem tartozom?

Ugyanis az én moráli-etikai nézetem, a világról alkotott véleményem, a szociális-társadalmi empátiám egyik oldalról sem közelíthető meg, illetve gyakorlatilag sehová sem lehet besorolni.

Mert bevallottan vagyok rasszista, utálom a buzikat, ugyanakkor szociálisan érzékeny, morálisan abszolúte a küszöb felett vagyok, és még hiszek az - egyébként szintén társadalmi/kulturális/nevelési/gazdasági okokból nem létező - egyenjogúságban is.

Ennyi.

sebi77 2017.03.03. 15:16:28

@Látens Inszinuáció: "Ugyanis az én moráli-etikai nézetem, a világról alkotott véleményem, a szociális-társadalmi empátiám egyik oldalról sem közelíthető meg, illetve gyakorlatilag sehová sem lehet besorolni."

Segítek, lehetnél pl. rasszista, homofób sötét paraszt.

Disznószemű Juhász 2017.03.03. 19:51:09

azért kiváncsi lennék egy statisztikára a széljobber nemzeti radikális politikai érdeklődésűek, illetve liberálisok munkanélküliségéről

gyanítom, hogy már facebook profil alapján kiszórják a multiktól őket

IT Knight 2017.03.25. 18:37:24

"Szóval nekem az a véleményem, hogy ne politizáljunk inkább a munkahelyen"

Teljesen egyetértek, vallást és politikát kerülni kell.

Ha valakiről megtudom, hogy más véleménye vagy vallása van, mint nekem, akkor azt azonnal gyűlölöm és ott gáncsolom el, ahol tudom. De tényleg, ez még a leggátlástalanabb legaljasabb dolgokat is validálja.

Bolshevik 2017.09.13. 22:41:56

Én úgy vagyok vele hogy bátran vállalom a világnézetemet (orbánellenes), aki meg emiatt gecizik velem, azt Apu kirúgja a faszba.
süti beállítások módosítása