Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2011.11.23. 13:28 irodai gerilla

Kulcsemberek a munkakerülésben: a titkárnő

A neten meg ilyen "vicces" köremailekben elég sok szar poén terjed a titkárnők rovására. Ezek ugye mind arra futnak ki, hogy a titkárnők nem értenek semmihez, csak egész nap pasziánszoznak a számítógépen és maximum a főnök szexuális igényeiknek kielégítésére jók. Mondanom sem kell, hogy ez a vélekedés hatalmas ostobaság. A titkárnő ugyanis a munkakerülésre ácsingózó öltönyös rabszolgák számára egyszerűen alapember, mivel ebből a szempontból legalább kettő kulcsfontosságú képességgel is rendelkezik: egyrészt hatalmas szarkeverő potenciálja van, másrészt el tud intézni dolgokat.

Kezdjük az elsővel. Ha valaki, én aztán tényleg megtapasztaltam, hogy a rosszindulatú titkárnő mennyire meg tudja keseríteni az ember életét, ha önszorgalomból rászáll valakire (ha a főnök utasítására, az persze más, de sokszor egyáltalán nem ez a helyzet). A legelső munkahelyemen volt például olyan, hogy kiugrottam délután ügyeket intézni, a titkárnő pedig egyszerűen fölnyomott a főnöknél valami olyan ártatlannak látszó dumával, hogy "Marci nincs a helyén, valami meetingen van? Csak mert akkor azt rögzítenem kellene az eseménynyilvántartó rendszerben". Még szerencse, hogy a főnököt nem érdekelte az ilyesmi, de ennek ellenére is a titkárnője ahol csak tudott, módszeresen keresztbe tett nekem. Máig sem tudom, mivel vívtam ki az ellenszenvét, mindenesetre megtanultam: nincs mese, a titkárnőkkel kedvesnek kell lenni és össze kell velük haverkodni.

Ha ez megvan, akkor ráadásul igen hasznos információkhoz is juthatunk tőlük: megtudhatjuk pl., hogy a főnök határidőnaplójában levő másnap reggeli meeting házon belül vagy kívül lesz-e (ergó: be kell-e érni pontosan vagy lehet késni?). Vagy hogy mik a pletykák egy készülő szervezeti átalakításról, kik jártak mostanában a főnöknél? Sőt, én egyszer a kollégáim fizetésére vonatkozó infókat is szedtem ki belőlük, és kivételes esetekben még szervezeten belüli intrikákhoz is jól jöhetnek. Fontos tanács viszont, hogy "logópajtásként" soha ne számítsunk a titkárnőre: erre a munkára alapvetően szabálykövető embereket vesznek fel, linkelésben ne közöttük keressük a legközelebbi szövetségeket.

A másik dolog az apró dolgok elintézése. Persze ez valamennyire titkárnőfüggő, de a tapasztaltabb példányok bizony igen hasznos segítséget tudnak nyújtani, hogy ha meg kell igényelni pl. valami soha a büdös életben nem hallott rendszerhez valami hozzáférést, meg ilyesmi. Sőt, ha tényleg nagyon jóban leszünk velük, akár még a postánkat is elintézik. 

Vagyis: szeressük a titkárnőket és legyünk jóban velük, már csak azért is, mert ugye az irodai gerillák első számú szabálya: soha ne tanúsíts nyílt ellenállás, ha valaki nem szimpi, válaszd az alattomos rajtaütéseket és a bozótharcot :DDDDD

20 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr373405878

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két kolléganő beszélget a reggeli kávénál, az egyik panaszkodik: Nagyon fáj a torkom... 2011.11.23. 17:05:37

Két kolléganő beszélget a reggeli kávénál, az egyik panaszkodik:- Nagyon fáj a torkom, és semmi nem mulasztja el.- Hááát, a múltkor az én torkom is fájt, de leszoptam a férjemet, és a fájdalom azonnal eltűnt! Szerintem próbáld ki te is!Másnap újra talá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2011.11.23. 14:32:49

jahhh.....télleg fontos emberkék a titkéárnők, CSAK NÉHA ELFELEJTIK ELOLVASNI, HOGY PONTOSAN MI IS A TEENDŐJÜK MUNKAKÖRI LEÍRÁSUK SZERINT.

Lotyóbridzsida 2011.11.23. 15:09:39

A rosszindulatú kollegákat (tök mindegy, hogy titkárnő vagy nem) figyelmen kívül kell hagyni (konkrétan levegőnek kell nézni őket és még csak gondolni sem szabad rájuk), a jóindulatúak pedig úgy sem kavarnak.
Ennyi a nagy titok sok év tapasztalat után.

Kyria 2011.11.23. 15:59:12

Hát...ha én csak a munkaköri leírásomban szereplőket csinálnám a munkahelyemen, már rég repültem volna. Sajna, hozzászólásából ítélve @kvadrillio nincs jóban "velünk".

standi 2011.11.23. 16:34:00

Szóval másra nem jók, csak hogy az apró-cseprő dolgaidat is megcsinálják a főnök által kitalált marhaságok mellett a saját szabadidejükben (meg dugni lehet őket persze). Szép meglátás, és érdekes cikk.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2011.11.23. 17:46:58

igényes ez az alacsony felbontású rosszul pozícionált szájbarágós netről 1 perc alatt letöltött "fejléc"
a hozzáállásról nem is beszélve "ha nincs bent a főnök akkor lehet késni" no meg a "ha valaki nem szimpi, válaszd az alattomos rajtaütéseket" de persze nem azért van az ország tré állapotban, mert ilyen emberek szimulálják a munkát mint te, hanem mert "kizsákmányollagenyónyugatitőkeblablabla..."
ne haragudj, nem trollkodni jöttem, de ami gagyi az gagyi

infrablue 2011.11.23. 18:07:33

Leírásodban a titkárnő kizárólag a te alantas, sunyi, kisstílű, szarrágó törekvéseidet hivatott támogatni, ha jóban vagy vele. Igen, ilyen is van, de azért optimális esetben "csak" azért kéne vele jóban lenni, mert pl. a kollégád, mert nem nézed le, hogy ő csak titkárnő és egyben a lábtörlő rongyod, ha olyan kedved van.

Überspannung 2011.11.23. 19:10:41

egy idegbeteg, kompexusos titkárnőhöz már volt szerencsém... mozogtam is, hogy kellene nekem egy saját, külön bejáratú titkárnő

Félkupica_Fehér_Főnök 2011.11.23. 19:41:33

@infrablue: Szerintem nem értetted meg a post lényegét, amit leírtál a kollegalitásról, az egy _alap_ dolog, normális esetben ez bármilyen pozíciót betöltő emberre vonatkozik, pont ezért nem szükséges külön kiemelni pl. a titkárnőkről szóló írásban.

Nekem tetszett a post, és ha egyesek szerint sarkos is, alapvetően igaza van.

A titkárnők igen is kiváltságos teremtmények, akik ugyanúgy keresztbe tudnak tenni neked, mint ahogy olyan dolgokat is el tudnak érni, ami másoknak esélytelen lenne. Ez egyrészt a főnökkel való napi személyes/emberi kapcsolatból (aki pedig itt a dugásra gondol, az egyben hülye és gyerekes), másrészt a bizalmai kapcsolatból adódik. Egy titkárnőnek sokszor kell képviselnie a főnökét a főnöke főnökei felé, és ugyanez lefele is igaz, mindegy, hogy melyik rész hibádzik, legtöbbször a főnök (is) szív.

Az emberi tényezőt kihagytam a fenti hozzászólásból, a személyes tapasztalatok biztos mindenkinél sok érzelmi töltetű gondolatot indukálnak pro és kontra, -köztük egyébként nálam is- de aki lebecsüli a titkárnőket, az a saját életét nehezíti. :o)

keptelen kepkeret 2011.11.23. 19:45:02

Tinikent egy nyarat dolgoztam egy jol meno irodaban titkarnokent,de velem nem volt erdemes joban lenni leven en mindenkivel ugyanolyan kedves voltam.Persze,egy ido utan zavarova valt h a szonyegarustol kezdve a gagyi parfumosig mindenkit atengedtem,es bena hideg kavekat csinaltam,meglevo idomben pedig a konyvemet irtam.Nem szerettem ha zavarnak,igy jobbank lattam mindenkit beengedni:-)Erdekes modon kirugtak,mily meglepo,de azota is tokjo kapcsolatban maradtunk,en is felnottem,termesztesen nem lettem titkarno-nekem kell szemelyi asszisztens,kincset ernek,nelkulok elhullok:-))Viccen tul a titkarnok zome tulertekelik a munkajukat viszont tapasztalatbol tudom,h nemelyek telleg kemenyen dolgoznak(nem,en sosem voltam kemenyen melozo titkarnole se fekudtem senkivel)es tok oszinten: en nem tudnam utanuk csinalni leven utalom a papirmunkat.Diakkent sok szakmat kiprobaltam nyaranta,az ingatlanostol kezdve kirakaterendezon at az antikvariumoson keresztul pincerno,korhazi asszisztens,ket napig fagyit is arultam de onnan is kiraktak,tolcserek borultak tok bena vagyok ilyesmikhez-)Aztan persze voltam telefonos ugynok szonyegek es miegyeb,szep gyerekkor,aztan az egyetemnel ezekekkel szakitottam,igy lettem PR guru,kesobb pedig szerkeszto,aztan szublialtam kulfoldre es boldogsag:-))Egyebkent az osszes kozul a legkemenyebb szamomra a pincerkedes volt,onnan 3 het utan rugtak ki.Tanyerok estek ki a kezembol,gombocok,rendszeresen megbotlottam a sajat labamban,rsszul vettem fel a rendelest jaaaj sorolhatnam)Minden tiszteletem azoke akik eesek ilyen melokat csinalni,en erre nem vagyok kepes:-)))

hallari 2011.11.23. 19:54:26

Az előző munkahelyemen volt egy fiatal titkárnő (természetes szőke, kékszemű, nagyon csinos...), akiről csupa rosszat hallottunk. Tartottunk tőle eleinte, de amikor a főnök (ausztrál) le akarta venni a fizunkat, úgy döntöttünk, muszáj kipróbálni a kollegialitását: írtunk egy levelet, amelyben a helyzetünkre, lojalitásunkra stb. hivatkozva kértük (a főnököt), hogy ne húzza le a pénzünket. Enikőt (a titkárnőt) kértük meg, hogy fordítsa le a levelet és adja át neki. Megtette és a főnök meg is enyhült irányunkban! És még egy jót tudtunk is vele beszélgetni (Enikővel) és kiderült, hogy a sok pletyka csak rosszindulatú rágalom volt, nagyon is normális és segítőkész a hölgy.

hallari 2011.11.23. 20:04:12

@hallari: mármint nem olyan rosszakat hallottunk felőle, hogy mindenkivel ágynak esik, hanem pletykálkodással, kémkedéssel, irígységgel, rosszindulatú kavarásokkal vádolták.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.23. 20:19:27

A titkárnőknek van a legkiterjedtebb kapcsolati hálójuk! Ők a pletyka morzsák legjobb redisztributorai. Nagyon érdemes jóban lenni velük!

BamBos 2011.11.23. 20:20:25

Nem kérdés, hogy van néhány kivételesen fontos szereplő, akik segítenek a munkakerülésben és ez egyben az előrejutást is támogathatja.

A titkárnő egy remek példa, hiszen kiválóan alkalmas, hogy napközben elbeszélgess vele, rengeteg pletykát megismerj és egyszerűen csak egy pompás lehetőség, hogy ne kelljen dolgozni. A titkárnők amúgy is jó kommunikációs tehetséggel vannak megáldva, szóval ők remek partnerek ebben. Egy közepes cégnél 3-4 biztos van belőlük, tehát tölts csak velük el napi 10-15 percet, máris kellemesen telt el egy órád. (Amikor természetesen meetingen voltál) A rosszindulat szerintem nem a legjobb szó, tekintve, hogy ilyen poziba azért hárpia csak a legritkább esetben kerül. Sokkal inkább jellemző rájuk, hogy kivételeznek. Mindez azt jelenti, hogy egyszerűen csak rá kell jönni mi teszi őket boldoggá és azt kell adni nekik. (persze verbálisan) Onnantól nem csak kellemes beszélgetőtársak lesznek, hanem sok (általában lényegtelen) céges változásról is Te tudsz majd elsőként.

Az apró dolgok elintéztetése szerintem nagy hiba. Mindez a kapcsolat aprópénzre váltását jelenti, semmi értelme. Sokkal inkább megéri megvárni azt az egy alkalmat, amikor valóban nagy szívesség kérhető Tőlük. (pl. mondjon vagy ne mondjon valamit az üv-nek.) Ha túl sokszor nyaggatod faszságokkal, Te is átkerülsz a hülye kolega/főnök kategóriába. Nem, neki örülnie kell, ha meglát Téged, hogy: "De jó itt van megint ez az érdekes arc." Nem pedig: "Mit akar ez már megint?!" Egy ilyen kapcsolat elromlásával stratégiailag fontos beszélgetőpartnert veszíthetünk.

PS: A verbális vagy tényszerű szexualitás minden koleganőnek jár ez szakterülettől független.

irodai gerilla 2011.11.23. 20:37:28

@mrbloodbunny: bazmeg, nem volt időm jobb designt csinálni, mert egész nap dolgozok mint egy állat!!! :DDDD

irodai gerilla 2011.11.23. 20:39:54

@standi: az az igazság, hogy szívesen ideírnék valami nagy trollkodást, de most az egyszer megszólalt a lelkiismeretem: én tényleg nagyon hasznosnak (és sokszor jófejnek) is tartom a titkárnőket, és egyáltalán nem nézem le őket.

Eh, ma ilyen őszinte hangulatban vagyok! :))

BamBos 2011.11.23. 21:10:28

@mrbloodbunny: Jaj ez annyira kínos már ne is haragudj...! Ha a fizetésemért lehet az internetes hobbijaimmal foglalkozni és láblógatni vagy ugyanazért óvodás feladatokat megoldani más örömére, akkor én inkább az elsőt választom. Főleg, hogy az aknamunka teljesítménynek semmi köze a megbecsülésedhez, előrejutáshoz.

Saját magaddal szemben pedig megint csak nincs ok mentegetőzésre, mert ellentétben a gályarab haverjaiddal, Neked rengeteg mindenre lesz időd, sokkal kellemesebb figura leszel, sőt életed párja is jobban kedvel egy olyan arcot, akinek van ideje/kedve rá és nem hullafáradt. Munkaterhekről és az ország helyzetéről panaszkodni szerintem egyszerűen kínos. De most komolyan, aggódnál Te ezért az országért, ha hitel nélkül lenne két ingatlanod és stressz nélküli életed lenne? A nagy lófaszt, leszarnád. Szóval kérlek még időben állítsd át az agyadat, mert ez a munka hőse dolog eléggé avítt manapság és visszatekintve meg fogod bánni!

BamBos 2011.11.23. 21:14:05

@Kyria: Na, ez már inkább szomorú... Az ilyen extra munkák általánossá válása szerintem a legnagyobb hiba. Ha végzel is extra feladatokat, azt mindig tudatni kell, hogy ez alapból nem volt benne a pakliban. Ha hagyod, hogy ugyanazért a bérért többet csináltassanak Veled hosszú távon, akkor nem kérdés, hogy vesztes vagy. Miért nem váltasz munkát magadtól? Miért félsz attól, hogy kirúgnak? Nem értem.

Kyria 2011.11.24. 18:28:28

@BamBos: Lehet, hogy igazad van és vesztes vagyok. De hogy válaszoljak: azért nem váltok munkát, mert elmúltam 40 éves. Azért is nem váltok munkát, mert nem ez az első munkahelyem, ahol jóval többet végzek a munkaköri leírásomban szerepeltetetteknél, úgyhogy tudom: máshol sem várhatok (sokkal) jobbat. Azért félek attól, hogy kirúgnak, mert a számláim azután is jönni fognak. Azért is félek attól, hogy kirúgnak, mert a jelenlegi - elég régóta tartó - nehéz gazdasági helyzetben nem valószínű, hogy találok másik helyet. Azért a helyzet - hogy valami jót is mondjak - nem annyira végletesen tragikus, mert bár sokszor este 9-ig, 10-ig is itt vagyok, a fizetésem sem túl rossz (bár nem tudom, egy multinál pl. mennyit keres egy titkárnő). Köszönöm, hogy "meghallgattál", szép napot.

BamBos 2011.11.24. 20:41:06

Értem a szitut. Anélkül, hogy túl nagyot kérnék, kérlek jelentkezz egy másik munkahelyre, amikor is úgy mész el az interjúra, hogy nekik van szükségük Rád és nem fordítva! Csak egyszer próbáld meg, hogy nem alárendeltként futsz bele egy munkahelybe, hidd el egy új világ tárul fel előtted, amiben jóval kevesebb lesz létbizonytalanság. Mondanom sem kell ezzel semmit nem veszíthetsz. Sok sikert!

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2012.01.18. 14:24:19

Az jó ha a titkárnővel jóba vagyunk , főleg ha még elég mutatós is :D
süti beállítások módosítása