Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2011.04.11. 11:20 irodai gerilla

Irodai rabszolgák iskolája, XLCCVIII. lecke: hogyan pattanjunk meg unalmas meetingekről?

Nos, ma délelőtt egy eléggé unalmas meetingen üldögéltem, amikor egyszer csak hatalmasat pittyent az asztalra kitett mobiltelefonom, jelezve, hogy sms-em érkezett. Azonnal a telefon után kaptam, megnyitottam az sms-t, amitől gondterhelten össze is ráncolódott a homlokom. Majd enyhe fejcsóválás közepette felálltam, elsziszegtem a kollégáknak egy indulatos "ne haragudjatok"-ot, majd határozott léptekkel és elszánt arccal az ajtó felé siettem. Az sms szövege a következő volt (a sztorihűség kedvéért most szó szerint idemásolom):

"Tesco akciók! Füstölt, főtt frikandósonka 999 Ft/kg, Milka táblás csoki alpesi 100g 185 Ft, Nyitra UHT tej 1L 1,5% 139Ft. Április 8-14-ig, részletek az áruházakban"

A meetingek nagyon fontos szerepet töltenek be mi, dolgozni nem szerető irodai gerillák életében. A meeting a mi kis boltunk kirakata,  amit ügyesen berendezve főnökök, kollégák tucatjaira tudjuk rásózni a valóságban egyáltalán nem is olyan vonzó kis termékünket. Arról van szó, hogy ha egész héten alig csináltál valamit, de a megfelelő meetinget nagy pofával végigszakérted, akkor az állandó lógásod sokkal kevesebbé fog feltűnni. Egyes emberek erre egész életpályákat építenek fel, erről később részletesen is írok még. Vannak viszont sajnos olyan meetingek is, ahol felesleges bedobni az Oscar-díjas alakításunkat, mert pl. a fejesek ott sincsenek, vagy a főnök eleve nem priorizálja az adott projektet, stb - ezek helyett lehetőség szerint érdemesebb inkább netezni, ügyet intézni, ami épp adódik. Egy meetingen egyáltalán nem megjelenni viszont nyílt ellenállásnak, hadüzenetnek minősül (ami ugye az irodai gerillahadviselésben szigorúan tilos!), ezért legalább az elejére muszáj beülnünk, hogy aztán megfelelő alibit biztosítva viszonylag korán leléphessünk.

Az alibi biztosításához természetesen a legjobb eszköz a mobiltelefon. Persze nincs mindig ilyen szerencsénk, hogy egy ilyen reklám-sms-t kapjunk, de végszükség esetén természetesen a néma telefon is használható. A lényeg, hogy jól látható módon vegyük elő a mobilt, vágjunk nagyon stresszelt, elfoglalt arcot, mintha valami rossz hírt kaptunk volna, színleljünk rossz kedvet, hogy ott kell hagynunk ezt a remek meetinget... A nagyobb hatás kedvéért esetleg a meeting előtti informális csit-csetek során elejthetjük sóhajtozva, hogy mekkora hatalmasakat szívunk mostanában egy másik projekttel, stb. Ha van valami nagyon bizalmas kollégánk, akkor őt is megkérhetjük akár, hogy csörögjön ránk telefonon. Ez különösen akkor hatásos, ha ezt a tárgyalóban elhelyezett vezetékes telefonon teszi meg.

Írnék még szívesen sokkal többet is, de épp jött egy sms-em, mennem kell, bróhaha :DDD Szóval addig is, szakértő kollegák, kommenteljétek be, ti mivel pattantok meg unalmas meetingekről! És persze nyomogassátok a munkakedv-számlálót!

munkaundorom: (5/5)
munkaundorotok: (4/5)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr622815531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.04.11. 14:18:21

Nos, az igazán jók elkerülik a meetinget:)
De ha mégis ott kell lenni, legyen nálad laptop, wifi és olyan helyet foglalj el, ahonnan nem látják a képernyődet.
Ha no laptop és mégis meg kell jelenni, akkor sajnos egy megoldás van: A meeting lényegét átátni és 3 percen belül egy életképes javaslatot letenni az asztalra, melyet el is fogadnak. Ezzel egyrészt gyorsan szabadulsz, másrészt elismerés a kollegák közt.

A gondterhelt kivonulós, kihívós igazából csak elodázza a problémát, mert az okostojások majd úgyis meg akarják osztani veled mire jutottak, tán még a véleményedet is kikérnék. Esetleg egy pótmeetingen. brrr.

BamBos 2011.11.23. 21:51:45

Nem tudom, meetingje válogatja... Ha a meeting-elhagyás gyakorivá válik, akkor az elég nagy céltábla. Egyszer egyszer működik, ezekre könnyen fel is lehet készülni a zsebben lévő gombnyomásra kész második telefonnal, vagy a csengőhangszerű ébresztővel, melyek minden igazi munkahelyi művész kelléktárába kell, hogy tartozzanak.

Azonban jobb lemondani és eleve meg sem jelenni, ekkor természetesen egy másik, nagyon fontos tevékenységre hivatkozni.

Leggyakrabban viszont végigalibizem, mert egyrészt ez is sokkal jobb, mint a munka, másrészt valóban sokkal többet veszíthet az ember, ha nincs ott, s ezek közül csak a legenyhébb, hogy a megbeszélést megismételik. A kifinomult művész szerintem mindig a meglévő környezeti adottságokból hozza ki a legtöbbet, például:

1. A meetingre fontos teendői miatt telefonkonferencián keresztül csatlakozik. Ez egyrészt mindjárt különlegessé teszi az áldozatot, hogy még így sem akar a jóravaló munkatárs kimaradni ebből a fontos megbeszélésből, másrészt tonnányi lehetőség van bármi mást csinálni, személyes tapasztalat szerint még kosárlabdázni is.

2. A füzetben sűrűn jegyzetelve, privát dolgainkkal foglalkozni. privát to-do listát csinálni, ajándékötletek barátoknak, autóvásárlási ötletek, szerepjáték kalandmodul, születésnapi meglepetésvers farigcsálása, stratégia készítése az esti számítógépes játékhoz. Igazából nem kell, hogy nagyon hasznos legyen, azonban heti egy-két alkalommal mindez rendkívül szórakoztató és hasznos is tud lenni.

3. Számítógép bevitelével valóban fontosnak tűnhetünk, de ez azért kétélű fegyver, mert hiába nem látnak bele a képernyőnkbe, akkor is támadási felület, mert túlságosan is könnyen támadható.

4. Előzetesen kisorsolt szavakat kell valahogy belefűznünk a beszédünkbe, kicsit Beugró jellegűen. Ez már tényleg dili, de megfelelő jelenlévők esetén működik és jó pár perc felüdülést nyújt.

Okos kisfőnökök a "kommunikációs folyamat" javításán is dolgoznak hónapokat, ami aztán ezen meetingek lecsökkentését eredményezik.
süti beállítások módosítása