Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2013.12.06. 09:48 irodai gerilla

Túlélni beteg kollégák között

Az őszi-téli időszak beköszöntével új veszély kezd leselkedni ránk munkahelyünkön - mármint az örök ellenségen, a munkán kívül: - a beteg kollégák. Most kivételesen nem az idegesítő idiótákra meg a munkamániás "betegekre" gondolok, akik sajnos egész évben szívják a vérünket, hanem a hideg időben legyengült immunrendszerű náthásokra-influenzásokra. Az alábbi - a szokásos alapossággal és empátiával megírt - elemzésemet szerettem volna a Munkahelyi Terrorban publikálni, de ők valami miatt nem akarták lehozni (és azt üzenték, hogy "kurvára nem vagy vicces és a blogod is szar"), szóval maradtam ennél a fórumnál :))

Lássuk tehát, hogyan terrorizálják a náthás, influenzás kollégák az egyszeri jómunkás-embert:

- betegen is bejövő munkamániások: ezek a nyomorultak annyira fontosnak érzik magukat, hogy 40 fokos lázzal is képesek bejönni gályázni. Ez alapból az ő bajuk lenne, de sajnos két okból sem az. Ha fertőző a betegségük, könnyen ránk ragaszthatják. Itt rögtön tisztázzuk is, hogy egy igazi irodai gerillának nincs szüksége betegállományba vonulni csak azért, mert nem akar dolgozni, hiszen ezt többnyire meg tudja oldani a munkahelyén is. Szóval ebből a fajta segítségből köszi, de nem kérünk: betegnek lenni szar, amit még a (beteg)szabiért sem vállalnék be! A másik eset, ha csak náthásak és nem fertőzőek, akkor is esztétikailag csúnya látványt nyújtanak, ahogy izzadnak, fúják az orrukat, szipognak, stb. Ha pedig mindezt még látványos, túlripacskodott szenvedéssel is megspékelik, na az már tényleg a legalja. Most ez hiányzik a szürke, hideg idő miatt amúgy is depressziós munkanapunkhoz? Na ugye, hogy nem. Szóval ha beteg vagy, igenis maradj otthon, kedves kolléga!

- betegállományban lógósok: bár tulajdonképpen jobban végiggondolva, ha otthon maradsz, akkor is én szívom meg, hiszen könnyen rám oszthatják a munkádat. Ördögi egy dilemma ez! Mindazonáltal a betegszabin lévő munkatárs abból a szempontból lehetőség is, hogy mivel nincs jelen, az érdekeit is kevésbé tudja védeni, ezért könnyebben rátolhatók nem sürgős munkák. Ne legyen emiatt lelkifurdalásunk: ha már úgyis otthon teázgat (esetleg nem is ő beteg, csak a gyereke), igenis hozza be a lemaradását az értékteremtésben később! Szóval ami azért jó, hogy ebben a kategóriában legalább van upside is: főleg, ha a főnök, vagy valami kulcsember beteg, aki miatt egész projektek csúszhatnak pár napot, na akkor az influenzavírusok már nem keltek fel hiába. (Őket, ha tudjuk, mindenképp beszéljük le az oltásról!)

- a táppénzen spóroló spórmájszeretek: ez tulajdonképpen a betegen bejövők egy alfaja, viszont az előbbinél sokkal irritálóbb. Mivel ők nem a kötelességtudat miatt jönnek be, hanem csak mert nem akarják bukni a táppénzt, ezért semmi hasznosat nem csinálnak, ráadásul úgy tesznek, mintha a betegségük erre feljogosítaná őket. És mivel a lógás egy kollektívában gyakran egy nulla összegű játék, ezzel valójában a mi nem-dolgozási lehetőségeinket csökkentik. Gáz.

- tüsszentősök: aztán van az a kategória, aki annyira nem náthás, hogy betegnek is legyen nevezhető, de azért annyi tünetet éppen produkál, hogy már zavaró legyen. Ezek közül is a legbosszantóbb a tüsszentők tábora: ugye eleve vannak olyan arcok, akik allergia vagy feltűnési kényszer miatt hangrobbanást okozó óriástüsszentésekkel terrorizálják a munkatársaikat, de ezek száma ilyenkor télen megugrik. Nincs az a jól szigetelő fülhallgató, ami ettől a zajszennyezéstől megvéd minket. Külön büntetés az önelégült pofa, amit egy-egy ilyen "jól sikerült" tüsszentésorkán után vágnak (miközben a mellettük lévő idősebb kolléga épp veszi be a dupla adagot a szívgyógyszeréből...).  Ha meg szól nekik az ember, akkor a sértődötten közlik, hogy nem tehetnek róla. Hát a túrót nem!

- orrfújósok, krákogók, szipogósok, köhögősök:na, ezekre meg már végképp csak ezt tudom mondani:

Szóval kedves irodai gerilla harcostársaim, vigyázzatok magatokra, szedjetek sok Robitussint - ha épp most lenne a céges karácsony, nézzétek át a tavalyi erről szóló posztunkat - de ami a legfontosabb: NE GYERTEK BE INFLUENZÁSAN DOLGOZNI!

17 komment

Címkék: nincs kedvem dolgozni beteg kollégák


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr615636775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.12.07. 01:15:06

:)))

Előfordul olyan is aki a beteg, tüsszögő és taknyos gyerekét hozza be és körbeviszi, hogy mindenre és mindenkire jól rátüsszöghessen. Munkahelyi eü. ártalom kategória ez is.

2013.12.07. 01:17:35

@cougarcat: Egyébként jó hogy jelentkeztél végre már attól tartottam hogy megjött a munkakedved. :)

Skunkworks 2013.12.07. 07:27:59

Ennél már csak az a faszább, amikor elkezdi megmagyarázni, hogy tulajdonképpen ő nincs is megfázva. Amikor meg én elmentem betegállományba mert fájt a torkom meg lázas voltam, akkor meg kiselőadást tart arról, hogy a mai fiatalok, meg az immunrendszer, meg ő két évig volt katona, aztán meleg víz nem volt...

Don Quixote de la Ferko 2013.12.07. 08:05:21

Zsenike. Próbáld meg agyilag felfogni, már ha van hozzá agyad, hogy a baci független a hordozótól. Ha te hordozod, akkor is fertőz. Ja, az meg téged nem zavar. Nagy gyökér vagy.

☉ ☾ 2013.12.07. 08:31:18

Nem sok élettapasztalattal áldotta meg az Úr a posztolót. Még véletlen sem jut eszébe az az élethelyzet, hogy annyi a munka, hogy betegen is be kell jönni, mert azt a határidő miatt elvárható.

+ Bonus 1: inkább az irodai betegeskedés, mint a magyar egészségügy.

+ Bonus 2: Ha minden orrfújó hazamenne, nem dolgozna senki.

ekat 2013.12.07. 08:40:27

Én régen kötelességtudat miatt menetem betegen dolgozni, de most már nincs választásom, csak félholtan marad(hat)nék otthon, mivel minden egyes nap többezer forint minusz.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.12.07. 08:46:20

@ekat: "inkább az irodai betegeskedés, mint a magyar egészségügy" ???
csak ez a ket valasztas van? beteg vagy elmesz dokihoz, de tudod, hogy meg akar olni, ezert a tappenzes papirt koszonod szepen es otthon maradsz sarkanyfuvel gozologni, vagy elmesz kezretetelert a samanhoz is.

amugy se ertem a posztot. aki beteg es bemegy dolgozni az egy kocsog, aki beteg es tappenzre megy az egy kocsog, aki nem beteg es tappenzre megy az is kocsog. kicsit pihenni kene nem?

ekat 2013.12.07. 09:07:28

Az idézettet nem én írtam. :) Amúgy részemről újabban, mióta öregszem :), otthon maradok, csak szabadságot veszek ki.

☉ ☾ 2013.12.07. 09:07:41

@droid_: Nem mész el dokihoz, mert ki kell állni a sort, és elmegy (betegen) egy csomó idő. Inkább tea mellett pilledsz, de dolgozgatsz.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.12.07. 09:35:26

@cougarcat: jobbat mondok, hozzánk az üvöltve köhögő és tüsszögő irodába hozta be a hülye anyuka a negyedéves gyerekét...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.12.07. 09:38:50

egy darabig küzdöttem azért, hogy ne menjünk be betegen. veszekedtem a főnökömmel, amikor az orrából lógó takony mögül magyarázta, hogy ő nem is beteg, csak meghűlt egy kicsit.

aztán meguntam, és megfordítottam a dolgot. azóta ha beteg vagyok, bemegyek én is, és lehetőleg mindenkire rátüsszentek. vagy ha rájuk túl feltűnő lenne, akkor a poharukra vagy a kajájukra. mert már leszarom.

ha nem értik meg, hogy másokra is tekintettel kell lenni, akkor itt a jutalom, egy kis fertőzés. én nem vagyok kevesebbet vagy többet beteg, ők viszont megszopják. ilyen az irodai gerilla :D

☉ ☾ 2013.12.07. 09:59:50

@Parmezanidész: Meghasonlottál. Kell ez neked?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2013.12.07. 10:04:21

@☉ ☾: meguntam arról győzködni az embereket, hogy van elég eszük megérteni, amit mondok...

akik még mindig azt hiszik, hogy a megfázást a hideg okozza, vagy hogy a citromlé elmulasztja a betegséget, azokkal kár vitatkozni.

nem meghasonlás ez, hanem megvilágosodás :D

Don Quixote de la Ferko 2013.12.07. 10:36:21

@Parmezanidész:

Kapsz egy kis fényt.
A hűvös, hideg levegő kedvez a nátha bacilusainak. (Vagy vírusainak, nekem tök mindegy, úgyis jön egy buzeráns orvostroll, amelyik kijavít). Nyáron mintha nem lenne annyi náthás, szóval aki azt hiszi, hogy a hidegtől lehet megfázni, az nem áll túl meszse az igazságtól.
10-12 éve nem veszek üveges citromlevet, hanem hetente legalább egy kiló citromot kifacsarok, és azt iszom teába, limonádéba. Valóban nem csodaszer, de lényegesen kevesebbszer vagyok náthás, mint előtte.
Szíved joga nem elhinni, de nekem meg az a jogom, hogy nem érdekel, ha nem hiszed el. Szedd a gyógyszert, az a tuti, főleg a gyártóknak.

Rive 2013.12.07. 10:57:05

"betegen is bejövő munkamániások"

Ennek egy alfaja, amelyik a rákövetkező hetekben veri a mellét az üres iróasztalok között, hogy ő bezzeg sose volt még beteg... Pedig miatta ragadt otthon a fél banda.

xls_warrior 2013.12.09. 19:08:57

Jómagam komolyan fontolgatom, h kihívom a vadőrt az egyik a krákogó/köhögőre.. értem én h allergia meg minden de 12-ből 11,5 hónapig b*szki?!!

Disznószemű Juhász 2014.01.08. 10:08:38

nálunk le van írva céges policy-ben hogy ha náthás vagy be ne merj jönni, mert többet bukik a cég azon hogy mások is lebetegednek, mint a náthásan elvégzett munkával

ennek ellenére egy csomóan mégis bejárnak betegen, unatkoznak otthon vagy nem olvasták el a policy-t nem értem

én a magam részéről a megfázást jó ürügynek használom arra, hogy otthonról dolgozhassak, és akkor legalább a munkatársak képét nem kell egész nap bámulni

egyúttal megúszom az orvosnál sorbaülést is, és táppénz helyett rendes fizut kapok - miközben hogy mit csinálok azt nem tudják ellenőrizni

a munkahelyen prüszkölő, orrát folyató embernek van az az extrém idegesítő fajtája, aki allergia miatt teszi ezt, így igazából blöfföl, nem fog megfertőzni, viszont halálra paráztat.

Főleg amikor mennél szabadságra, és a szomszéd asztalnál ülő kezd el rád prüszkölni...
süti beállítások módosítása