Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2017.10.25. 08:31 keményen lógó kisember

Ejtőernyős vagyok (vendégposzt)

(Az alábbiakban rendhagyó írás következik, drága irodai gerillák! A multinacionális cégeknél gályázók története megihlette az államapparátus semmirekellőit is, egyik névtelenséget kérő példányuk osztotta meg sikertörténetét. Enjoy!)

"Íme a titkos recept, amikkel az idióta karrieroldalakon sosem találkozol: megfejtjük a titkot a nyugodt és kényelmes élethez! Dobd ki a picsába a sablon CV-det, felejtsd el a sorbanállást és az idióta HR interjúkat! Megmutatjuk az utat, hogyan legyél ejtőernyős!

Propozíció

Ejtőernyős vagyok. Egy állami vállalatnál. Évi közel 20 millió forintot keresek. Bruttó. Sokat utazom, bár valójában ezek az egynapos repülős üzleti utak valamelyik közeli ország fővárosába rettenet szarok, még ha néha az ember meg is toldja egy kis városnézéssel, akkor is. Szép nagy házban élek, van több lakásom, persze azért hitelre, de a bérleti díjak összege jóval nagyobb, mint a hiteltörlesztőké. Nem élek nagy lábon, elég nekem a Mondeo kombi is, abba befér az asszony a gyerekekkel. Jó éttermekbe járok, már végigettem a gomijo első 20 helyezett éttermét, igazából már untat is a fine dining. Ha valaki megszponzorál, szívesen megmondom, mi a kedvenc helyem. Lényegében mindenre van pénzem. Egyszóval jól élek, jól érzem magam a bőrömben.

Az én utam

Mindig is a személyes példán keresztül történő tapasztalat átadást preferáltam. Hogyan lettem sikeres ejtőernyős? Nem biztos, hogy az én utam a legjobb példa, vannak, akik nálam gyorsabban haladtak, és vannak, akik jóval messzebbre jutottak. Az én elvem az, hogy lassan járj, tovább élsz. Vannak, akik üstökösként föltörnek, de aztán gyorsan kilobbannak, és aláhullanak, kegyvesztetté válnak. Kerüld el ezt az utat.

Magamról annyit, hogy a sima modor híve vagyok. Bele tudok menni persze számomra fontos vitákba, nincs az a felettes, akinek úgymond ne harapnám el a torkát, nekimegyek bárkinek, ha nagyon megszorongatnak, de kifejezetten nehéz kihozni a sodromból, mert valójában a legtöbb munkahelyi konfliktusba beleszarok. Inkább laza modorban networkingelek, egy kis kellemes ebéd itt, egy jó kávé ott, számomra kedves munkák „cherry picking”-je, szép öltöny, igazán drága és ápolt cipő, barátságos előreköszönés a recepciósnak is, mindenkinek a liftben, hölgyeket előreengedni satöbbi. Szóval legyél könnyed, laza, elegáns, tisztelettudó.

A legtöbb ejtőernyős nem hülye: jó egyetemről jött, tanult, akár szorgos és. Az intelligensebbje tudja magáról, minek köszönheti a pozícióját. De ha már ott vannak, sokan odateszik magukat, és jól is csinálják, amit csinálnak. Mindig az OTP egyik reklámja jut eszembe: a bizalom fontossága. Egy adott pozira ha beküldenek 50 önéletrajzot, abból 20 szemét, a maradék 30 ember pedig tökéletesen helyettesíthető egymással. Mi az ami kiemelhet? Ha ismernek. Ha bíznak benned. Ennyi.

Kétféleképpen lehetsz ejtőernyős: ha jó helyre születtél, vagy ha lázasan networkolsz, fontoskodsz. A harmadik a szerencse. A szerencséhez kitartó próbálkozás, pléh arc és … és szerencse kell. Én évekig rohadtam egy multinál PR-osként. De néha írtam egy-egy úgynevezett PITCH-et egy-egy fontos embernek. A PITCH egy nagyon fontos angol szó: az a pizonyos 15 perc, amikor rettenet kevés idő alatt el kell adnod magad. Szóval az egyik ilyen bepróbálkozásom sikerrel járt, bejutottam a nagy emberhez, pozíciót kaptam. Lényegében az utcáról. Mert jól meg tudtam szólítani. Bárkit meg lehet szólítani. Miután bizonyítottam, ez az ember aztán beültetett a mostani fontos pozíciómba.

Hogyan tovább?

Ahogy a Bibliában is meg van írva, 7 bő esztendőre jön a 7 szűk esztendő. Nem vagyok benne biztos, hogy a jó világ örökké tart. De egy politikai váltásnál nem csak téged basznak ki, hanem azt is, aki bruttó 300-at keres. Akkor meg miért ne keresnél jól? Gyűjtsél, halmozz fel, élj jól! Akkor lesz tartalékod a szűk esztendőkre is. És építgesd a networködet, ki tudja ki mire lesz jó annak idején.

 Összefoglaló, az ejtőernyő-aspiránsok tízparancsolata 

  1. tanulj, képezd magad: egy jó pedigré mindig jól jön
  2. kezdd időben a kapcsolatépítést, fontoskodást – ne 35 évesen kezdj el fontoskodni – ki tudja, hátha eszébe jutsz valamikor valakinek
  3. legyél tagja valamilyen szervezetnek – de olyannak, amelyikből hasznod is lehet
  4. legyen stílusod, öltözz jól, legyél udvarias
  5. legyél proaktív, kezdeményezd a seggnyalást
  6. legyen valami egyedi képességed: pl. a srác, aki jól ismeri a középkori francia kolostorépítészetet, vagy aki a banki kockázatkezelést, esetleg az Excel programozást
  7. ha megkapod a pozit, viselkedj úgy, mint aki ezt kiérdemelte. Ne szerénykedd túl a dolgot
  8. szánj megfelelő időt az ebédekre, kávézásokra, de a a napi bruttó 8 munkaórát ne lépd túl
  9. válogasd meg a partnereidet, idiótákra ne pazarolj időt – hatékonyság!
  10. ha kettesben maradsz magaddal és a tükörbe nézel, röhögj egy nagyot magadon!

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr5913070726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyászhuszár 2017.10.25. 20:34:03

Tetszik az iras. En is pontosan ilyesmit csinalok. Jo!

Tisztességes Természettudomány 2017.10.25. 23:11:05

Sosem tudtam ezt csinálni, pedig mindig voltak körülöttem olyanok, akik így viselkedtek. Ha megalkuvás nélkül képviseled a saját értékrendedet, akkor egy idő múlva egyre kevesebbet fogsz dolgozni, egyre több pénzért. Ez igaz rám is, de az ejtőernyősökre is. :)

padisah 2017.10.25. 23:31:00

az ejtőernyős zuhan valahonnan nem?
süti beállítások módosítása