Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2013.01.22. 10:16 irodai gerilla

Tudomány a lógásban: a 4 dimenziós munkakerülési mix (4MM)

Nemrégiben kirúgták egy fiatal, pályakezdő kollégám. Azt kell mondjam, megérdemelte: a nemdolgozásnak ugyanis folyamatosan olyan alapvető szabályait sértette meg és olyan rossz minőségben lógott, hogy erre a teljesítményre jogosan járt a kuka. Aztán rájöttem, hogy ez valószínűleg épp tapasztalatlanságával függött össze, ami valahol jól mutatja oktatási rendszerünk minőségét is: az egyetemen, főiskolákon egyszerűen nem tanítják a gyakorlatban is hasznosítható, korszerű munkakerülési ismereteket. Ezt pótlandó, mai posztunk leírja nektek a sikeres és hatékony irodai nemdolgozás alapmodelljét, amit mi magunk alkottunk hosszú évek irodai gerillai tapasztalatára alapozva.

A modell lényege a portfoliószemlélet és a diverzifikáció. Ennek során a lógás négy dimenzióját különböztetjük meg: 1). Amikor úgy lógunk, hogy nem vagyunk az irodában; 2) Amikor úgy lógunk, hogy az irodában vagyunk, de nem munkával foglalkozunk; 3) Amikor antiszociálisak vagyunk (kedvtelésből bosszantjuk a többieket, akik emiatt rosszabbul dolgoznak); végül 4) Amikor úgy ártunk az értékteremtésnek, hogy rosszul dolgozunk.

Minden dimenzióban különböző elemek vannak (lásd ábra), ezekből kell összeállítanunk a portfoliónkat. Ennek során a fő szempont a diverzifikáció: törekednünk kell, hogy minden dimenzióból lehetőség szerint csak egy elemet válogassunk be a profilunkba, ezt nevezhetjük kiegyensúlyozott lógási portfoliónak. Ha ugyanis egy dimenzióból több elemet választunk ki, akkor a portfoliónk instabillá válhat még akkor is, ha más dimenziókból egyáltalán nem válogatunk.  Ekkor a főnökünk és a kollégáink elkönyvel az adott dimenzió szerint vétkesnek: 1)aki nincs bent, 2) aki nem csinál semmit, 3) aki összeférhetetlen, 4) aki mindent elkúr. Ennek pedig kirúgás lesz a vége. Ezért minden dimenzióból csak szigorúan egy elemet válasszunk, és akár még az év embere is lehet belőlünk :DDDDD

portfolio_1.JPG

Az egyes dimenziókhoz némi magyarázat:

1) Munkahelyen nemtartózkodás. Talán ez szorul a legkevésbé magyarázatra:ha későn jössz, korán mész, 110 perces ebédszüneteket tartasz és egyébként meg végig kint cigizel a folyosón, akkor effektíve nem lesz időd dolgozni semmit sem. De még ha valahogy így is megcsinálnád, amit kell, akkor is mindenki egy lógósnak tart és meg lesz győződve róla, hogy csalsz valahogy. 

2) Irodában nemdolgozás. Akármit is csinálsz az irodai géped előtt, ami nem munkával kapcsolatos, biztos hogy rendszeresen rajtakapnak majd. Ebből az egyetlen pozitív kiút, ha ezt úgy tudod eladni, mint valami hobbiszerű érdeklődést, ami színesebbé teszi a személyiségedet: követed a híreket, jópofa videókkal lazítasz vagy egyszerűen csak emailezel a barátaiddal. De ha ezt mind egyszerre csinálod, csak azt veszik majd le, hogy mennyire nem érdekel a munkád. Ráadásul ne hidd, hogy nem buksz le: pl. a chatelést az ember méterekről észreveszi egyszerűen a billentyűnyomogatásból...

3) Antiszociális magatartás. Itt is az egyensúly megtartása a lényeg: ha túl sok dologgal mész a kollégáid idegeire, akkor előbb-utóbb kiközösítenek. Itt ráadásul vannak olyan lapok is, amiket nagyon nehéz igazán jól megjátszani: pl. még a bunkóságot és a büdös hónaljszagot is jobban elviselik az emberek, mint ha cserben hagyod őket és helyetted kell dolgozniuk. Ha ezt az elemet választod, nagyon jónak kell lenned valami másban.

4) Értékteremtés akadályozása. Ezt kezdjük rögtön egy megszorítással: itt bizonyos esetekben nem szabad a választás! Ha ugyanis ostoba vagy, vagy figyelmetlen, akkor neked az jutott és kész, a többi elemet pedig már értelemszerűen nem választhatod. Vagyis csak ha nem vagy debil, akkor választhatsz a többi jóság közül is - a gyakorlatban talán ezt szokták elrontani a legtöbben.

Ezek tehát az alapok. Ezekre már fel lehet építeni egész személyiség- és karriertípusokat is a gyakori előfordulású kombinációkból (például a "társasági jófej-partiarc": késés-facebookozás-beszólogatás-beleszarás), de ezekről majd legközelebb. Addig is írjátok meg kommentekben, nektek mik a kedvenc választásaitok.

Magas színvonalú, igényes lógást kívánok mindenkinek a mai napra!

7 komment

Címkék: tudomány nincs kedvem dolgozni munkakerülési mátrix 4mm modell


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr15018819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

németh györgy 2013.01.24. 16:03:29

A lógás a „munkafolyamat” része. A nagy „multi cégek” olyanok, mint a szocialista nagyvállalatok voltak, nagy iparkodás, fontoskodás, látszat és ál-tevékenységekkel. Érik egy társadalmi reform: javaslatom a heti egy nap munka, hat nap pihenés. Néhány hivatal és „állami cég” már megvalósította, nekik bevált. Talán ez lenne az egyetlen emberhez méltó életmód!

narkoslettaunoka 2013.01.25. 12:37:13

Respect! Gerilla tanár úr... :) Qrva jó, majdnem kiegyensúlyozott a portfólióm, valahogy a 3. dimenzióból kevesebb elemet kellene alkalmazni... csak az a baj, hogy magától jön :P

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.28. 11:21:48

Hajajj, veszélyesen felülsúlyozott a portfólióm a második kategóriában. Kellene egy kis sarok, ahol nem látják a monitoromat.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.01.28. 11:36:23

A munkahelyen nem tartózkodáshoz:
Ügyfélvizit.

Előző nap deckeket gyártasz, a telefotn sem veszed fel.

Aznap, lokációtól függően hosszas odautazás, gyakran egyenesen otthonról, mert "annyi időre már nem érdemes bemenni reggel". Ügyféltől visszafelé jövet ebéd, kávézás, kollégával egyetértésben lógás, majd visszaérkezés után bő fél óra papírmunka, számlák toszogatása, majd némi pihenő, mert egész nap "pörögtél" és a napi hírekben amúgy sem vagy már benne.

Sokan az ügyfélvizitet extra sokként élik meg, de ez egy rövidlátó szemlélet. A veled szemben ülő ügyfélnek ugyanis ugyanúgy tele van a töke a melójával és a veled való míting a kikapcsolódás. Gyakran ők maguk javasolják a hosszas ebédet, netán vacsorát és kimozdulást is. Amire természetesen nem mondhatsz nemet.

Hozzáadott extra, hogy aznap minden munka-related telefonálót, többi ügyfelet átirányíthatsz egy kollégádhoz, mert úgysem vagy eléggé képben a piaci ügyeket illetően.

Ééééés.... ha mindig önként jelentkezel a rettegett ügyfélvizitre, elkönyvelnek hiper-értékes kollégának.

Yumurdzsak 2013.02.14. 14:03:13

jót röhögtem a cikken, de szakmailag nem túl helyénvaló. én szinte csak a 2-est alkalmazom, 4 év alatt egyszer buktam le, de az is 6 óra után volt.

a lényeg,h a meló legyen kész

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.04.23. 16:23:05

@Quadrille Lobster: Ügyfélvizitet munkaidő vége előtt lezavarni, utána simán nem bemenni, megvárnak a számlák holnapig. A felszabadult 1-2 órát, amivel hamarabb végeztél, otthon tölteni, úgysem nézi senki, mikor értél vissza.

Xezs7 2018.08.29. 21:03:54

Én sose akartam lógós lenni, de rájöttem, hogy a multik erről szólnak. Még így is jóval túlteljesítem az átlagot, de mivel a többiek munkatempója szar, kénytelen vagyok én is szar tempóban dolgozni. Ha megfeszülök, se tudok egyedül célt érni, meg kell várnom a többieket. De persze ezt senki sem ismeri be, még a külföldiek se.
süti beállítások módosítása