Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2019.08.21. 09:21 irodai gerilla

Klímaváltozás az irodában

Itt a nyár, tikkad a munkakedv, és közben szép lassan mindent elborít a klímapara. A kérdés, mihez kezdjük ezzel mi, irodai rabszolgák. 

Legelőször is a legfontosabb, hogy őrizzük meg a hidegvérünket és maradjunk profik. Szóval akár szétizgulod magad a klímaváltozás miatt, akár inkább úgy állsz hozzá, hogy legszívesebben egy műanyag szívószállal vernéd agyon Greta Thunberget, profi munkakerülőként egyetlen szempontot kell valójában mérlegelned: mit hoz ez a konyhára a lógásban?

A klímaváltozás ilyen szempontból valóságos aranybánya, hiszen a munka, mint minden emberi tevékenység, már önmagában is hatalmas karbonlábnyommal jár. Tehát a kevesebb munka elérése érdekében mindig hivatkozhatunk a bolygó védelemére. Lássuk a legalapvetőbb húzásokat:

1. Külföldi utak.  Kurvára eleged van már a headquarterbe vagy egyéb külföldi irodákhoz tett fárasztó, időrabló business tripekből? Meg, hogy ezekről mindig csokit kell hoznod a kollégáidnak? Hát, épp kapóra jön akkor, hogy szerencsére a repülőutak a legbrutálisabb klímagyilkosok, erre mindig lehet hivatkozni, hogy miért legyen inkább az egészből egy - könnyen mute-olható - Skype-meeting.

2. Home office. Milyen jó lenne, ha a munkát nem súlyosbbítaná még tovább a köcsög kollégák jelenléte? Nos, a home officenál nincs is zöldebb dolog: ilyenkor idézzük fel nyugodtan, hogy az otthonmaradáshoz nem kell felszállni a dízelgőzt okádó buszokra, vagy állni órákig a dugókban és telenyomni a várost kipufogóval. De ha az érdekünk úgy kívánja, hogy inkább a home office ellen kell érvelnünk, az is sima ügy: a cégben úgyis menne a klíma/fűtés, akkor inkább jöjjön be mindenki, legalább otthon nem kell ezeket járatni.

3. Többi céges CSR-álszenteskedés kiszorítása. Korábban már megemlékeztünk róla, milyen végtelenül irritálóak a céges CSR-átverések. A zöld propaganda remek kifogást ad arra, hogy ezekben már miért ne vegyünk részt: elvégre aki egész évben buzgón különgyűjtötte a műanyagot, az már elég jóember-pontot szedett össze ahhoz, hogy kimaradhasson az árva kismacskákért szervezett karácsonyi sütisütésből.

4. Új céges autó. De most komolyan, milyen rohadt klímagyilkos vállalat tesz még mindig benzines kocsit a megbecsült alkalmazottai segge alá? Vagy még rosszabb esetben dízelest, irgalom anyja, ne hagyj el! Adjanak minimum valami új menő hibridet!

Szóval kevesebb munka = kevesebb klímaterhelés, ezt az érvet gyakorlatilag minden helyzetben alkalmazhatjuk. Nagyon kell azonban figyelni arra, hogy az ilyen buzgómócsing zöld barmok nehogy olyan környezetkímélő változásokat is keresztülnyomjanak, ami a mi kényelmünket csorbítaná, például mondjuk erre hivatkozva kikapcsolnák kedvencünket, a munkahelyi liftet. Az ilyen aljadék kísérletek elhárítására nyugodtan használjuk a Greta Thunberg-i érvet: nem az egyéni felhasználón kell leverni a zöld port, a politikusok és a döntéshozók a hibásak!

Még egy jó tanács: esetleg néhányotokban felmerülhet, nem jártok-e el túlságosan képmutatóan, ha állandóan és gátlástalanul a bolygóra hivatkoztok a munka elkerülése érdekében. Emiatt senkinek ne legyen lelkifurdalása: olyan pofátlanul álszentek, mint zöldpropagandával a kőkemény profitérdekeit elleplező multi munkaadóitok, valószínűleg úgysem bírtok lenni.

És most rajtatok a sor, drága irodai gerilla harcostársaim, ti hogyan használnátok lógásra a klímakatasztrófát? És persze mindenkinek szinvonalas, környezettudatos alibizést kivánok a mai napra!

munkaundorom: (5/5)
munkaundorotok: (0/5)

Szólj hozzá!

Címkék: klímaváltozás Greta Thunberg


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr2815016298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása