Számláló

<a href="http://info.flagcounter.com/UR2I"><img src="http://s09.flagcounter.com/count/UR2I/bg_FFFFFF/txt_000000/border_CCCCCC/columns_2/maxflags_12/viewers_0/labels_0/pageviews_1/flags_1/" alt="Flag Counter" border="0"></a>

Munkakedv-blog

Szevasztok! Irodai gerilla vagyok egy multinacionális banknál. Kurvára nem érdekel a munkám, én ennél valami értelmesebbre vagyok hivatott! Például szívesen lennék milliomos vagy amerikai filmsztár! Ehelyett egész nap csak szenvedek itt az irodában. Sorstársakat keresek, hahó!

Friss topikok

Munkakedv International

Flag Counter

2010.08.05. 12:43 irodai gerilla

A külföldi kollégák

Mivel manapság semmit se lehet erőszak és szex nélkül eladni, ezért a mai posztban lesz egy xenofób és egy romantikus vonal. Kezdjük az előbbivel.

Szóval azt már többször rögzítettük ezen a fórumon, hogy az ember alapból utálja a kollégáit, mivel nem ő választotta őket és csak kényszerből kénytelen velük együtt húzni az evezőlapátot a gályán. Csakhogy ez így túl elvont, ezért néha kénytelenek vagyunk konkrétabb okokat is keresni, amik miatt gyűlölhetjük a mellettünk robotoló és látszólag (de csak látszólag!) jóravaló szakikat. Ha multinacionális cégnél dolgozunk, és vannak külföldi kollégáink, akkor ez nem probléma: őket legalább utálhatjuk pusztán csak azért is, mert külföldiek. Aki küldte volna már vissza legszívesebben a Tora-Bora hegység barlangjaiba terroristáskodni a maga korcsnyelvén a telefonba épp nagyhangon karattyoló pakisztáni főnökét (akit magunkban egyébként is csak "öltönyös cigánynak" szokás nevezni), szóval az szerintem pontosan tudja, miről beszélek. Az ilyen, törzsi területekről az irodába szalasztott füstösképűeknél csak egy ellenszenvesebb fajta van: a túltenyésztett, túlcivilizált, nyugat-európai (mondjuk belga vagy brit) köcsög. Többségük ráadásul akkora tuskó, hogy pont ezért is küldték ide hozzánk a keleti végekre helytartóskodni, hogy legalább ne otthon legyen láb alatt. 

A külföldi kollégának csak egy jó altípusa van: a külföldi kolléganő. Ezeket ugyanis lehet sunázni. Na persze nem mindegyiket: az ilyen törtető, karrierista picsáknál, akik csak azért vállalták be a budapesti kiküldetést, mert valami előnyt várnak tőle a hazatérésük után, és ezért este 11-ig dolgoznak, ha már úgyse ismernek a városban senkit, meg különben is otthon már rég kiválasztották a hozzájuk illő díszbikát, szóval ezeket hagyjuk a fenébe, semmi esélyünk náluk. Vannak viszont az ilyen a) kalandra vágyó csajszik, akik jöttek felfedezni a vadkeletet, b) frusztrált, magukat kereső punettik, akik egy külföldi utazástól várják a katarzist (persze egy megváltó l'amur formájában). Na, ezeknél érdemes próbálkoznunk.

Ráadásul nincs is nehéz dolgunk: a magyar kollégák jelentős része magasról szarik rájuk (hacsak nem néznek ki kurvajól), mert élik a maguk kis életét és nem bíbelődnek pár hónapra jött idegenekkel. Külföldi kolleginánk viszont szinte senkit nem ismer a városban, ezért kifejezetten örül is majd neki, amikor - kezdetben csak barátilag - a szárnyaink alá vesszük. Emellett sokkal könnyebb dolgunk lesz velük, mint a magyar lányokkal: eleve egzotikusabbnak, érdekesebbnek találnak majd minket, hiszen az ő szemükben mi vagyunk a külföldiek, csomó új és furcsa szokással. Ezenkívül ha esetleg valami olyasmit találnánk mondani a beszélgetés közben, ami nagyon nem tetszik nekik, még mindig csinálhatunk úgy, mintha csak nem tudtuk volna magunkat jól kifejezni angolul, vagy ők értettek volna minket félre. Ráadásul mivel úgyis hamar hazamennek, ezért az egész románcnak szinte nulla eséllyel lesz később valami kellemetlen következménye: így mindenféle rejtett vágyainkat kipróbálhatjuk (és lehet, hogy még be is jövünk vele), nem fogjuk később visszahallani a hazai baráti társaságból.

A dolog árnyoldala viszont, hogy sajnos nem csak nők érkeznek hozzánk külföldről, hanem férfiak is. Persze a magyar kolléganőinkre egyébként se nyomulnánk, (akire meg igen, ott már úgyis bepróbálkoztunk korábban), szóval igazi érdekkonfliktus nem nagyon van a külföldi faszikkal. Nem is ez a baj, hanem csak úgy önmagában baromi idegesítő, ahogy a sok ribanc rágerjed a tenyérbemászó pofájú spanyol faszkalapra, csak mert olyan szexi az angol kiejtése. Boá! (Ehhez nagyon ide kell linkelnem ehhez a dezsőmail egyik zseniális bejegyzését).

Szóval a külföldi kolléganőket szeressük, a külföldi kollégákat utáljuk. Ja, és még egy jótanács: ebben a mai hiperkorrekt, überképmutató világban legyünk nagyon óvatosak a külföldi kollégák xenofóbnak hangzó nyílt minősítésével, mert még a végén ránkkeni valamelyik agymosott droid, hogy rasszisták vagyunk. Vagyis figyeljünk az irodai gerilla első számú szabályára: ellenállási tevékenységet soha nem fejtünk ki nyiltan. Ha nagyon nem bírjuk elviselni a külföldi kollégát, alkalmazzuk az eddig tanult alattomos támadásokat :))

 

23 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://munkakedv.blog.hu/api/trackback/id/tr762199582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.08.05. 21:41:43

Ha olyan munkahelyre jarsz be dolgozni ahol utalod a munkatarsaid szerintem jobb ha elkezdesz uj allast keresni.

Galván_Tivadar 2010.08.05. 22:23:39

Az én külföldi kollégáim szerencsére külföldön vannak. A nyugat-európai jólét gyakorlatilag az agyukra ment, nem tudnak kiszakadni a kis programozott, vállalati protokollok korlátozta gondolkodásból, még akkor sem, ha különben a Föld a Napba zuhan. Szüttyögnek, szöszmötölnek, minden szarért 1000x kell nekik szólni, ha nem lihegek folyton a nyakukban, akkor basznak bármit is csinálni, rosszabb esetben hazudnak is. Ráadásul nyáron még annyira sem képesek dolgozni, mint máskor. Aranyos, amikor a június elején felvetett problémára visszaírnak 1 hónap után, hogy majd szeptemberben jár majd arra valaki, aki tud válaszolni. (A vevő meg addig kapja be) És ez nem egy garázscég.

MittuDomain 2010.08.05. 23:15:53

az összes postod egy übermodoros borzalom!

delano 2010.08.06. 00:23:19

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: @Warehouse: Azért Ti sem sokat vettetek le a posztból áradó iróniából...

Azért is érdemes sunázni a külföldi kolleganőt, mert ő később is jól jöhet az összcéges nyugat-európai, vagy amerikai továbbképzéseken. Ezeken az esték ugyanis ivászatba torkollanak, majd a különböző országokból származó férfikollegák nekiindulnak felderíteni a környék strip-bárait, ahol jól lehúzzák őket, szexet meg nem kapnak.
Szemben velünk, mi ugyanis csak szólunk a már bejáratott külföldi kolleginának, h szívesen elfogyasztanánk vele a szobánkban lévő minibár tartalmát. Ez sem olcsó, de megpróbálhatjuk ráiratni a szobaszámlára, hátha benézi a főnökünk, és akkor cégköltségre ment az egész.

hosegriado 2010.08.06. 00:48:02

Hali Gerilla. Nos, jót vigyorogtam a leírásodon és az a nem túl nagyszámú eddigi hozzászóló is bizonyítja(tökfejek:-)), hogy még nem igazán találtak ide az igazán tapasztalattal rendelkező emberszabásúak. Én csak azért merek beszólni, mert az utóbbi 4-5 évben igazi multikulturális környezetben éltem-dolgoztam. Ezen helyeken a következő nációkkal dolgoztam együtt: román,szlovák,osztrák, német,indiai,francia,bulgár, angol, amerikai. venezuelai, szerb, lengyel, holland, spanyol, portugál, fillipínó, ja igen és volt még litván, ukrán és török is. Volt akit szerettem, volt akit nem és volt aki közömbös volt. De én velük éltem-dolgoztam, így nagyobb részt közelről ismertem őket. (ha sejted hol dolgoztam és megírod, kapsz egy narancssárga hangszórót:-DD) Nyilván sokat számít az alá-felé és mellérendeltségi viszony is. Ettől függetlenül hihetetlenül ki lehet tapasztalni egyes népek természetét és a magyarokhoz való viszonyulását. Senki ne várja, hogy egy külföldről(kényszerből, vagy önkéntes alapon) ideküldött kolléga rögtön bepucsítson, vagy netán hozzádvágja a mercije kulcsát. Szerencsétlennek iszonyatos procedúrán kell keresztül mennie. Aki még nem volt külföldön és nem próbált a mindennapi életbe beilleszkednie az nyilván ezt nem érzi át. Ha esetleg idetéved olyan, aki pl. Angliában, Amerikában, vagy bárhol külföldön próbálta már, az biztosan regényeket tudna erről mesélni. És akkor még nem is beszélve arról, hogy nem vagyunk egyformák. Van aki pillanatokon belül kapcsolatot tud teremteni, van aki még hónapok után sem mer kimozdulni a kuckójából. Én azt mondanám, próbáld megismerni őt, őket és ne próbáld a hülye magyar sztereótípiáidat rájuk tukmálni. Feltéve, ha ismered az előbbi szavak jelentését. Mert ha nem, akkor hiába magyarázok:-)) Vágod?

pappito · http://pappito.com 2010.08.06. 01:23:47

külföldön élek (nem Európa) a nagynagy európai multi kb. 100 fős képviseletén dolgozom, a kollégáimnak összesen 38 anyanyelve van.

Tudod kit érdekel itt, hogy honnan szalajtottak? Pont senkit.

Viszont kurva jó recepteket lehet szerezni a mindenféle népségtől.

Rókakígyó 2010.08.06. 06:12:53

ismét jó a bejegyzés, nem is értem a fanyalgás okát:)

OnSightFree 2010.08.06. 07:23:34

Öszintén tudom remélni, hogy felhagysz az blogirással, ugyanis ez egy mihaszna olvashatatlan szenny.

bedtime story 2010.08.06. 08:24:07

Nagyon jó írás! Én is dolgoztam már sokféle nációval Budapesten. Most Hollandiában egyedüli külföldi vagyok a munkahelyemen... Ég és föld! Abszolúlt nem érdeklödöek, nem kérdezik meg hogy érzem itt magam, mi a kedvenc holland szavam, és nem szokásuk lassabban krákogni a kedvemért. Itt annyi külföldi van, hogy már nem különleges számukra ha egy más nemzet fia/lánya dolgozik mellettük. Magyarországon azért hajlamosabbak vagyunk körberajongani a külföldi (nyugati) kollegákat.

fehéregér 2010.08.06. 08:28:31

Posztíró, baroni ellenszenves egy alak vagy, az "öltönyös cigány", " karrierista törtető picsa", a "frusztrált, magukat kellető punettik" (egek, a stílusod nagyon GÁÁÁZ) szóval azt is leírhatnád, hogy te ki a f*sz vagy, hogy ekkora arccal skatulyázol, osztasz mindenkit.

szamojéd szomszéd 2010.08.06. 09:20:12

Ez frankó lett! Köszi a posztot, jót röhögtem a telibetalált leírásokon!

funfun 2010.08.06. 10:03:27

Aki fanyalog, annak nincs tapasztalata erről a területről. Humorérzéke sem sok. Tetszett, és röhögtem.
Ide tényleg faszokat küldenek, hatalmas arccal, hatalmas egóval.
Egyik kedvencem, mikor a vezér mondjuk amerikai/angol/indiai/akármi, és van valami össznépi dzsembori, kötelezően úgy kezdik, "johe-kelt-khi-vanokh" és akkor az össznépi nőstény marhák és nyalógép hím marhák nevetve megtapsolják, hogy jaj milyen aranyos, jaj, milyen jó fej. Ahelyett, hogy a köcsögje, ha már itt van majd egy éve, tényleg megtanulna pár szót magyarul, ha már gesztust akar tenni, ha meg nem akar energiát feccölni, akkor mondja, hogy gudmóning.
Másik kedvencem, mikor olyan MAGYAR származású, de hosszan külföldön élő munkatársakat már nem pl. Tamásnak, hanem Tomnak, Tony-nak kell hívni, és a Zsófia is már Sophie-ként írja alá a maileket, azokat is, amiket magyarul ír.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2010.08.06. 10:04:10

Ez a poszt egy kissé szexista és diszkriminatív.
Ha produktívan akarsz külföldiekkel együtt dolgozni, akkor a szerző hozzállása NEM NYERŐ.

irodai gerilla 2010.08.06. 10:13:47

@fehéregér: ja, "baromi", akkor már értem! :DDD

nos ki vagyok én? én hagytam ott tegnap neked anyukádnál a csokit a kredencen :DDDD

irodai gerilla 2010.08.06. 10:14:30

@akocsis: hülye vagy? ki akar produktívan bárkivel is együtt dolgozni? :DDDD

mezítlábasfellebbezés 2010.08.06. 11:16:11

Nagyon jó poszt, ha nem írtad volna, hogy bankban dolgozol, úgy hinném, itt ülsz valahol körülöttem. Nálunk franciák vannak. Tizen évek óta Magyarországon, ám egy kukkot nem mondanának magyarul, sem angolul. Ha nem szólalsz meg te az ő nyelvükön, egy senki vagy (az angolt külön sértésnek veszik). Én nagyon nagy "jónapotkívánok"-ot szoktam köszöngetni a folyosón. Jól kibaszok velük, mi? :D Ja, és betartanak minden francia és magyar munkaszüneti napot, sőt, mivel Franciaországban a péntek tudtommal már hétvége, itt egyet sem látsz közülük pénteken. Itt mind pasi, úgyhogy a sunázós részhez nem tudok hozzászólni.

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.08.06. 13:05:53

Jó látni, hogy szaporodnak a Blogoló Rabszolgák:)

irodai gerilla 2010.08.06. 14:46:37

@mezítlábasfellebbezés: hát, legfeljebb csak ők sunázhattak volna téged :))

egyébként nem tudom, hogy a nőknek mennyire könnyű felszedni a külföldi férfi kollégákat, mert ott ugye a faszinak kell kezdeményezni, dehát azért nyilván rá lehet segíteni...

irodai gerilla 2010.08.06. 14:49:26

@Öltönyös rabszolga: hát igen, nem vagyunk egyedül, bár én nálad szerintem egy kicsit militánsabb szárnyat képviselek. Lázadjatok, rabszolgák! :DDDD

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.08.10. 10:11:29

Igazad van, picit agresszívebb vagy:) És ez nem is teljesen baj, sőt! Bár kávét önteni a szomszéd szoba fénymásolójába vicces(militáns:), de pénztermelésre fogni a szomszéd szoba fénymásolóját még nagyobb megelégedéssel tölt el. Sok sikert mindenesetre, nekem tetszik amiket írsz! Főleg, ha van valóságalapjuk!

mezítlábasfellebbezés 2010.08.11. 12:38:22

@irodai gerilla: hát nekem akkor se kellene egy sem, ha utánam dobnák... :)

irodai gerilla 2010.08.12. 12:07:14

@Öltönyös rabszolga: abszolút van valóságalapjuk, bár persze nyilván nem vagyok hülye, nem akarom magam kirúgatni, így a történeteket kicsit átmaszkírozom, nehogy a főnököm valahogy beazonosítson (mert nyilván az üresjáratokban ő is a munkakedvet olvassa :))
süti beállítások módosítása